Nagyrécse község

Nagykanizsától északkeletre terül el a település, a várostól 7 km-re, a 7-es országos főút mellett. Határa dombos, a Bakónaki-patak folyik át rajta.  

Az újkőkortól bizonyíthatóan lakott hely. A település első ismert írásos említése 1263-ból való Reche alakban.  1752-ben Inkey báró a Három királyok tiszteletére templomot építtet.

A Szent László király neoromán stílusú templomát Inkey báró építette.

A római katolikus templom ma is a település ékessége . Cím: Nagyrécse, Haladás u 2.

1870-ben Oltárképét Orlay Petrich Soma festőművész készítette romantikus stílusban. A kép Szent László vízfakasztását ábrázolja, a festő Inkey Lászlóról mintázta Szent László arcképét. Az oltárkép a Veszprémi Egyházmegyei Múzeum tulajdonában volt 1958 és 2001 között, de ma már eredeti helyén csodálhatja meg az érdeklődő. Az épület folyamatosan látogatható, a kulcsot a templom melletti plébánián kell kérni.

Plébánia: 06-93/371-008
Somogyi Imre plébános: 06-20/5753-782

nagyrecse1

Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola

1840-ben iskolát létesítettek, 1848-ban a mesternek télen 40, nyáron 5 tanítványa volt, még segédtanítót is alkalmazott. Iskolaterem létesült a tanítói lakáshoz kapcsolva. 1925-től községi népiskola működött Nagyrécsén, három-három tanító és tanterem állt az oktatás rendelkezésére.

1949-ben a 2 tanítós, 3 tantermes, 6 osztályos községi iskolát államosították.1970-ben nyolcosztályos iskola és tornaterem épült, a kisrécsei, zalasárszegi, Nagyrécse külterületi és a csapi, zalaújlaki és bagolafakosi felső tagozatos tanulók részére iskolai kollégiummal.

1971-ben általános iskolai napközi otthon létesült. Az iskola jelenleg is ellátja funkcióját.

nagyrecse2

 Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola

8756 Nagyrécse,Haladás utca 4.

Tel.: 30/443-8657

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                    http://www.nagyrecseiskola.com/

HŐSI EMLÉKMŰ:

Nagyrécsén az Inkey kastély előtti parkban állították fel az I. és II. világháborúban elesett nagyrécseiek emlékművét. A terméskő lapokból felépített falra egy bronz domborművet erősítettek. A Világháborús emlékművek a zalai falvakban nevű weboldal kiemelkedőnek minősíti az alkotást:”A háborút közvetlenül idézi fel a nagyrécsei emlékfalon a térdelő katona, zászlót tartva.” Az emlékművet a rendszerváltás után, 1990-ben állították, alkotója Gulácsy-Horváth Zsolt szobrászművész.

Az Inkey kastély előtti Milleniumi  parkban van felállítva az emlékmű.

Inkey László honvéd tábornok síremléke a helyi temetőben látható, mely védett képzőművészeti alkotás.

nagyrecse3

Az Inkey kastély:  

Inkey család egykori lakóhelye, az Inkey kastély vagy kúria a falusi nemesi építkezés klasszikus példája.A kastélypark ékessége az 5,2 méter kerületű himalája cédrus és a 670 centiméter törzsű mamutfenyő.

A kastély déli részén 5 Postakocsi Turisztikai Termékfejlesztő és Innovációs Központ, mígy az északi szárnyban Innovációs és Tudásközpont üzemel.

nagyrecse4

Az emeleti részen Többfunkciós Szolgáltató Központ működik, így a település különböző kulturális rendezvényeknek, illetve a könyvtárnak ad helyet az Inkey-kastély.  

A kastélykertben számos fafajta, köztük idős fák, például egy többszázéves mamutfenyő él, valamint itt kapott helyet a Millenniumi park.

Befogadó képesség: 80 fő Információkérés: Nagyrécse Község Önkormányzata

8756, Nagyrécse, Kossuth u 48

Tel: 06 93 371 001 ,                                      Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Természeti értékek :

Nagyrécsén védett 70 hektáros fás legelő, mely egyike a ma már megfogyatkozott számú, idős fákkal – cserrel, bükkel, kocsányos tölggyel, gyertyánnal, mezei juharral, vadkörtével – borított zalai legelőknek. A település természeti értéke a hetven hektár területű fás legelő, amely egyike azon zalai legelőknek, amelyet olyan megfogyatkozott számú, idős fák borítanak, mint a cser, bükk, kocsányos tölgy, gyertyán, mezei juhar és vadkörte.

A település nyugati részén, közvetlenül a 7-es főút mellett található hangulatos fogadó rendezvényteremmel és lovaglási lehetőséggel várja vendégeit. BERÉNYI FOGADÓ

A település zártkerti területe a Bacónaki hegy, ahol számos turisztikai szolgáltatás és rendezvény várja a természetjárókat. A Bacónaki hegyre jelzett turistautak és nordik walking útvonalak vezetnek. A bacónaki hegyen falusi turizmushoz kötődő szolgáltatások igénybevételére és lovaglásra nyílik lehetőség.

Rencsi Lovasudvar

Elérhetőségek

Cím: Nagyrécse Bacónak Hegy 671. hrsz

Telefon: +36 30/308-3228

NORDIC WALKING:

  1. Kikerics út - nordic walking pálya Nagyrécsén (GCNW)
  2. Kikerics (vékonyabb piros) 2. Cserkelő

Szélesség N 46° 31,333'

Hosszúság E 17° 2,713'

Nagyrécse központjából kiinduló nemzetközileg minősített nordic walking pályát a Pannonhát Dél–zalai Egyesület alakította ki és minden természetkedvelőt tárt karokkal fogad.

A nordic walking pálya két körből áll. A látogató 12,5 és 25 kilométer hosszú túrák közül választhat.

Kikerics út – rövid nordic walking pálya (térkép: vékony piros vonal – 12,5 km) Nagyrécse, Bacónaki-hegy, Bakónaki-völgy, Gesztenyés-hegy útvonalon halad. A dél-zalai táj szőlőhegyein számos ponton szép kilátást biztosítva vezet ez a viszonylag könnyű pálya. Saját ütemének megfelelően bárki bejárhatja.

Cserkelő út – hosszú nordic walking pálya (térkép: vastag piros vonal – 25 km) sokkal izgalmasabb és változatosabb, ám ez inkább edzettebbeknek ajánlható. Csodálatos zalai dombokon keresztül haladva Nagyrécse, Újudvar, Nagybakónak (TV-torony – Árpád-forrás – József-hegy), Csapi és Kisrécse területét érinti.

nagyrecse5