Túrautak

Tematikus és rekreációs túra utak

A kulturális örökség útja

 01

Bogojina - Trnavski Breg - Filovski Breg - Gaj – Filovci

Hossza: 10 km
Az út nehézségi foka: nehéz
Aszfalt, makadám, erdei út; ezen az útvonalon megcsodálhatják az építészeti kincseket, a térség történelmi, etnológiai és természeti örökségeit.

Érdemes megtekinteni: Plečnik-templom Bogojinán, Liget,  szabadtéri múzeum – zsúpfedeles régi boronaházak, Fazekas falu Filovcin.

Ezen az útvonalon megismerkedhet mind az építészeti örökség gyöngyszemeivel mind a népművészet gazdag örökségével.

Az út részben a Muravidéki Alpinista-útvonalon halad.

Édes út

 02

Ratkovci - Berkovci - Ivanjševci

Hossza: 8 km
Az út nehézségi foka: közepes
Aszfalt, makadám, erdei út. Az út társítja, közelebb hozza egymáshoz a felsorolt települések kézműves mestereit.

Az útvonalat a termékek miatt, többségében édes finomságokról lévén szó, nevezték el Édes útnak.
Érdemes megtekinteni: mézeskalács üzem  Ratkovcin; vízimalom Berkovcim; méhészet Ivanjševcin.

Goričko Tájvédelmi Park ezen szakaszán keltek életre a túra utak, melyek felölelik Ratkovci, Berkovci és Ivanjševci települések helyi mestereit, kisiparosait. A látogatók megismerkedhetnek a mézeskalácssütés, a méhészet és a sajtkészítés évszázados hagyományával, ezen kívül megtekinthetik a kulturális és technikai műemlékeket – 1930-ban épült vízimalom.  

Az út részben a Muravidéki Alpinista-útvonalon halad.

Borozók útvonala

 03

Tešanovci - Suhi Vrh - Zgornji Moravci - Moravske Toplice

Hossza: 12 km
Az út nehézségi foka: nehéz
Aszfalt, makadám

A Pannon síkságból emelkedő és a Goričko nyúlványait formáló táj jellemző természeti arculatát nagy mértékben a borozók és a szőlőhegyek is alakították. Ezen az úton haladva felkereshetik az igazi házilag készített ételeket és az itteni finom borokat kínáló szolgáltatókat.

Pártosfalvi útvonal

 04

Pártosfalva - Selo

Hossza: 8 km
Az út nehézségi foka: közepes
Aszfalt, makadám, erdei út

A magyar határ mentén fekvő nemzetiségileg vegyesen lakott terület számos természeti, kulturális és történelmi nevezetességgel rendelkezik, és a helyiek a Pártosfalvi útvonal mentén gazdag kínálattal várják az idelátogatókat. Az természeti kincset jelentő víz mellett meglátogathatják Muravidék e részének történelmi, építészeti és szakrális gyöngyszemeit is.

Érdemes megtekinteni: románkori körtemplom, evangélikus templom.

Pannon útvonal

 05

Moravske Toplice - Mlajtinci - Tešanovci - Ivanci - Bogojina - Suhi Vrh - Zgornji Moravci

Hossza: hosszabb - 20 km, rövidebb - 4 km
Az út nehézségi foka: a hosszabb útvonal - nehéz, a rövidebb - könnyű
Aszfalt, makadám, erdei út

A Pannon útvonal Muravidék e tájainak számos kulturális és természeti látnivalóihoz vezet. Megtekintésre ajánljuk a korszerű turisztikai központot, ahol megtekinthetik a kulturális örökség remekműveit, majd a borospincéket és szőlőskerteket, ahol a természet lélegzetelállító kilátással kényezteti az odalátogatókat.

Földrajzi tanösvény

 06

Selo - Berkovci

Indulási hely: TIC Selo
Hossza: 6 km
Az út nehézségi foka: közepes
Aszfalt, makadám, erdei út

Érdemes megtekinteni: románkori körtemplom, vízimalom

 

Túra- és rekreációs útvonalak

 A túra utak a muravidéki turisztikai nevezetességek mentén vezetnek Moravske Toplice Község területén, amely a Goričko Tájvédelmi Park jelentős részét képezi.

Északi gyaloglás útvonal

Az északi gyaloglás speciálisan kialakított botok segítségével történő gyaloglás. A botok szabályos használatával testünk izmainak 90 százalékát átmozgatjuk. Erősíti a felső vállizmokat, növeli a gerinc rugalmasságát, valamint csökkenti a nyak-, váll- és keresztcsont fájdalmakat. A szabályos északi gyaloglást tapasztalt edző tanítja meg.

 

 07

Fel az első dombra útvonal

Moravske Toplice - Martjanci

Indulási hely: TIC Moravske Toplice
Hossza: 5,5 km
Az út nehézségi foka: könnyű

Aszfalt, makadám; az út kerekes székkel is járható és alkalmas az északi gyaloglás tanulására.
Érdemes megtekinteni: TIC Moravske Toplice, evangélikus templom Moravske Toplicen, termálfürdők, turisztikai szolgáltatók Moravske Toplicen.

Az út részben a Szent Márton útvonalon halad.

Martjanci útvonal

 08

Martjanci - Moravske Toplice – Noršinci

Indulási hely: Sport- és Rekreációs Központ Martjanci
Hossza: 6 km
Az út nehézségi foka: közepes
Aszfalt, makadám

Az útvonal részben a Muravidéki Alpinista-útvonalon, az E7 Európai Gyalogúton és a Szent Márton útvonalon halad.

Martjanci útvonal a régió egyik legszebb kulturális műemlékéhez vezeti el önt több mint 700 éves Szent Márton templomhoz, a települést is róla nevezték el. A templom mellett álló üzletház kéményén a fehér gólyák nevezetes fészke látható, így minden évben visszatérnek otthonukba.  Meglehet, hogy útján a mezők és rétek között különösen nyáron a gólyák nagy érdeklődéssel figyelik és elkísérik önt a szomszéd faluba, és felejthetetlen fényképezési lehetőséget nyújtanak.

Zöld út útvonal

 09

Sebeborci - Moravske Toplice

Indulási hely: Gostilna Marič Sebeborci – vendéglő
Hossza: 7 km
Az út nehézségi foka:  közepes
Aszfalt, makadám, erdei út; a rövid úton látni fogja a természet sokszínűségét, az erdőt, a patakot, a szántókat és a réteket.

Érdemes megtekinteni: termálfürdő, evangélikus templom Moravske Toplicen

A Muravidékre jellemző gasztronómiai finomságokat már a Zöld út elején is megkóstolhatja.  A változatos útvonal kis területen pompás, hihetetlen látványt tár elénk: mezők és rétek, patakok, és itt van a korszerű turisztikai központ lenyűgöző gasztronómiai kínálattal.

Együttélés útvonala

 10

Kančevci – Ivanovci

Indulási hely:  Dom duhovnosti Kančevci (Szellemiség Háza)
Hossza: 6 km
Az út nehézségi foka:  közepes
Aszfalt, makadám, erdei út

Érdemes megtekinteni: Szellemiség Háza Kančevci, Szent Benedek temploma, Franc Ivanocy és Mikloš Küzmič emlékmű, Franc Ivanocy szülőháza.

Goričko az egészség oázisa, hiszen számos szabadtéri tevékenységre alkalmas, melyeknek   kedvező hatása van  a közérzetünkre és az egészségünkre. Itt valóban érzékelhetjük az ember és a természet, az ég és a föld, valamint a nyelv és a kultúra együttélését.

Panvita Szív útvonal

Sebeborci - Moravske Toplice

Indulási hely:  Moravske Toplice
Hossza: Tesztelje magát út: 1,8 km
Szakítson időt a szívére út: 5,5 km
Az út nehézségi foka: közepes
Aszfalt, makadám, erdei út

A Panvita Szív útja keretében rövidebb, illetve hosszabb útvonalat választhat. A „Tesztelje magát út” Moravske Toplice településén keresztül vezet; célja, hogy tesztelje magát és tekintettel a szívére a legalkalmasabb nehézségi fokú utat válassza. Ezt követően a hosszabb - » Szakítson időt a szívére« - útvonalon folytathatja a túrát, mely sokszínű  rálátást nyújt a muravidéki síkságra, a Panvita mezőkre.

Túraút a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.

A Panvita Szív útja az északi gyaloglás útja, amely a rekreáció egyik legkedveltebb és legalkalmasabb típusa, hiszen erősíti a testet, biztonságos, pénzügyi szempontból elfogadható, megfelel minden korosztály és a testi felkészültségi szinttel rendelkező számára.

A túrázók számára egy rövidebb és egy hosszabb (1,8 km in 5,5 km) útvonalat jelöltek meg, közös indulási hellyel. Mindkét utat információs táblákkal láttak el, továbbá gondoskodtak vezetett gyakorlatokról és felszerelések (botok) kölcsönzésről a Terme Vivat szállodában.

 

Kimagasló gyalogutak

Európai gyalogút E7 SLO

 11

Az Európai gyalogút E7 különböző európai országokon keresztül haladó nemzetközi gyalogút: az Atlanti-óceántól a Földközi tengeren és a Garda-tón keresztül Magyarország déli területéig.

Goričko keresztül az Európai gyalogút E7 SLO négy szakasza vezet: Moravske Toplice – Szellemiség Háza Kančevci - Kamenek kilátótorony - Gornji Petrovci - Hodos

A jelen útvonal hossza megközelítőleg 27 km és mintegy nyolc és fél óra gyaloglást igényel.

Információk
Jože Ružič
M: 041 614 672
E: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.hiking-biking-slovenia.com

 

Muravidéki Alpinista-útvonal - Via Muravidék

A Muravidéki Alpinista-útvonalat 1962-ben alakították ki. Goričko területén az útvonal első nyolc szakasza halad, melyek együtt a  Muraszombat - Selo - Gornji Petrovci - Martinje - Dolič - Serdiški Breg - Rogašovci - Grad - Bodonci – Radenci útvonalat képezik.

A gyaloglás ideje összesen csaknem 22 óra.

Információk
Jože Ružič
M: 041 614 672
E: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bővebb információ a TIC Moravske Toplice irodában kapható túra-térképeken.

www.hiking-biking-slovenia.com

Prospekti Hiking/Biking

Touri Szent Márton Európai útvonal

A Szombathelytől Toursig vezető útvonalat az Európa Tanács 2005-ben Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy ily módon mutassa be Szent Márton, Európa egyik legnépszerűbb szentjének életéhez és kultuszához kapcsolódó emlékvárosokat. Szent Márton Szombathelyen, az egykori Római Birodalom területén, Savariaban született és Tours városában halt meg. Az Európai Szent Márton gyalogút így a franciaországi Tours városától a magyarországi Szombathelyig vezet, az útvonal teljes hossza pedig 2500 km.

A Szent Márton Útvonal bizonyos szakaszai Moravske Toplice  Község területén:

S-06 (H – SLO)
Kercaszomor–Domanjševci–Središče–Prosenjakovci–Pordašinci–Motvarjevci–Kobilje

S-07 (SLO) 
Kobilje–Dobrovnik–Bogojina–Moravske Toplice–Martjanci

S-08 (SLO) 
Martjanci–Murska Sobota–Krog–Tišina–Petanjci–Radenci

www.viasanctimartini.eu