Kerékpáros útvonalak

http://cycleinanetwork.eu

Nagykanizsa (Csónakázó-tó)-Nagyrécse-Galambok-Zalakaros-Kisrécse-Nagykanizsa

Célcsoport: napi kirándulók, közepes erősségű túrát kedvelők, fiatal felnőttek, középkorúak.
Útvonal hossza: 40 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 2 óra, kirándulóknak 4 óra (zalakarosi fürdéssel + 3óra).

Nagykanizsa közvetlen közelében található a nemzetközi hírű fürdőhely, Zalakaros. Az összesen 40 kilométeres biciklitúra elsősorban a kirándulni vágyó fiataloknak, rutinosabb kerékpárosoknak ajánlott, ugyanis kihívást jelentenek a zalai dombok.

Nagykanizsa kiránduló központjából, a Csónakázó- tótól induló út az Eötvös térnél fordul észak felé, majd elhagyja a várost. Az Eötvös téren található a Nagy-Magyarország emlékmű, amely Schless István adománya alapján 1934-ben készült. Az emlékművet 1952-ben ledöntötték, majd a restaurálást követően 2001. augusztus 12-én avatták fel újra. A tér közvetlen szomszédságában található a pénzügyi palota, amelyet az Osztrák-Magyar Bank 1904- ben építtetett Hubert József tervei alapján. A Bankpalotával szemben álló szecessziós stílusú épületet Bogenrieder József vendéglős és szállodás építtette az 1910-es évek második felében.

A várost elhagyva először Nagyrécse mellett halad el az út, ahol megtekinthető a 18. században neoromán stílusban épített templom, illetve az Inkey-kastély, a falusi turizmus kedvelői pedig meglátogathatják a szomszédos bacónaki-hegyet, ahol egy kellemes közösségi tér egy kápolnával és lovaglási lehetőséggel várja a kirándulókat.

A következő település Galambok, ahol Dél- Zala egyik legszebb horgász-és kirándulótava található. Padok, árnyas ligetek segítik a kikapcsolódást.

Zalakaros hírnevét a 96 C°-os gyógyvizének köszönheti. A kiváló fürdő minden korosztálynak nagyon kellemes kikapcsolódást ígér. A mindig virágos, tiszta, ápolt központ megtekintése után érdemes megmászni a zalakarosi kilátót, ahonnan szép időben akár a Balatonig is ellátni. A várost körülvevő szőlőhegyen kellemes pincesor várja egy jó pohár borral a fáradt utasokat.

A visszafelé vezető úton található Kisrécsén a környék legismertebb Nemzetközi alkotótábora, a Kendlimajor Művészeti Akadémia, illetve a Czinki Nosztalgia Parasztudvar enged betekintést a falusi élet nyújtotta élményekbe.

A zalakarosi fürdő meglátogatása turistáknak kiemelten ajánlott!

12 13

14 15

16 17

18 19

 Nagykanizsa (Csónakázó-tó)-Miklósfa-Őrtilos-Szentmihályhegy-Belezna-Liszó-Nagykanizsa

Célcsoport: napi kirándulók, természetkedvelők, gyakorlott kerekezők, minden korosztály
Útvonal hossza: 62 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 2,5 óra, kirándulóknak 5 óra.

Ennek a túrának a legfőbb érdekessége és értéke a Mura és Dráva folyók összefolyásának a megtekintése, az út kedves zalai falvakon vezet keresztül, illetve visszafelé egy kevésbé kényelmes, de annál természetesebb erdősávot is érint az utazó. A teljes szakasz 62 km, a hossz és az Őrtilos és Belezna közötti szakasz nehézsége miatt rutinos kerekezőknek ajánlott.

Nagykanizsáról (Csónakázó-tó) induló túra első javasolt megállója még a városban található, a mai Csengery utca sarkán az 1870-ben épült Nagykanizsai Takarékpénztár impozáns székháza érdemel figyelmet, illetve a ház előtt áll a Turul szobor. Dél felé haladva kis kitérővel megtekinthető a 424- es gőzmozdony, amelyet a vasútállomás mellett állították ki. Ez a mozdony típus a magyar ipar egyik büszkesége volt.

Elhagyva a várost Miklósfa nevű településrészt érinti a túrázó, a település római katolikus templomát Festetics Kristóf gróf építtette 1765-ben. A település közepén nagyon szép látvány a harangtorony. Kitérővel megtekinthető a miklósfai arborétum, ami 28 hektáros területen helyezkedik el. Az erdőt zömében fenyők teszik ki, a legidősebb fa az erdőben a bejáratnál található gyertyán, ami 130 éves. A bejárattól nem messze található egy pihenő rész, amely padokkal, asztalokkal és szalonnasütőkkel van ellátva.

A következő megálló már Őrtilos, amely település a környezetében található természeti értékeiről ismert. Egyrészt megtekinthető a Mura és Dráva folyók összefolyása, illetve innét indul egy tanösvény, amely segít megismertetni az ártér páratlan élővilágával. Szentmihályhegyről pazar panoráma tárul az utazó elé, messze el lehet látni Horvátország belsejébe. A hegy további nevezetessége a 18. századi kápolna.

Belezna a visszafelé vezető út első állomása, a Szűz Mária templomot a község közreműködésével 19. században építtette id. gróf Zichy Ödön, akinek síremléke a templom szentélye mögött van. A falu határában egy kiemelkedő erdős dombon (Zrínyi Miklós a költő-hadvezér és horvát bán 1661-ben maga által is épített) Zrínyi Új-vár helye található, melyet a török 1664-ben rombolt le. E helynek az emlékét jelenleg egy kopjafa őrzi. A település közepén nagyon szép látvány a harangtorony.

Liszó település határában jóléti tó várja a kirándulni vágyókat, friss levegővel, valamint vizes élőhellyel rendelkező parkkal, ahol lehetőség nyílik pihenésre.

20 21

22

23 24

25

Nagykanizsa (Csónakázó-tó)-Zákányfalu-Zákány-Gyékényes-Porrogszentkirály-Porrog-Somogybükkösd-Nagykanizsa

Célcsoport: gyakorlott/profi kerekezők, illetve csak Gyékényesig családoknak is, ebben az esetben 30 km-es az út, hazafelé (Nagykanizsára) vonat javasolt.
Útvonal hossza: 70 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 3 óra, családoknak Gyékényesig 3 óra (+ 3 óra fürdés, pihenés).

Somogy megye déli részén található a gyékényesi Kotró, ami Magyarország egyik legszebb nyíltvízi merülő- helye. A túra központi eleme a tó, érdemes hosszabb időt szentelni pihenésre, fürdésre a Kotrónál. A közel 70 km-es út a hosszabb kirándulást kedvelőknek ajánlott.

Nagykanizsáról (Csónakázó-tó) induló túra első javasolt megállója még a városban található, a mai Fő utcán látható a Batthyány kastély, amit a kanizsaiak „hercegi várnak” is mondanak, a város legrégibb épület.  Az épület funkciója többször változott, jelenleg a Thúry György Múzeum épülete.

Zákányfalu legismertebb értéke a Zichy-kastély, amelyet a Zichy család udvarházból kastéllyá alakíttatott. Az eklektikus úrilak 1945-től iskolaként működik, a kastélypark több növényritkasággal és hársfasorával szerez élményt az idelátogatóknak.

Zákány a Dráva part Somogy megyei szakaszának gyöngyszeme. Területén csodálatos panoráma tárul az idelátogató szeme elé, a Dráva lustán kanyargó vonulata, a táj érintetlen szépsége és a túlparton karnyújtásnyira elterülő horvátországi városok látványa. Az épített örökségek közül az 1931-ben Szent Imre tiszteletére adományokból épült római katolikus templom, és a vasút emelkedik ki.

A „Gyékényesi-tó” kavicsbányájának köszönheti a Kotró nevet. A különleges talaj miatt a víz nagyon tiszta. A Kotró mélysége a búvárbázisnál 12-15 méter, a kitermelés közelében akár a 25-30 métert is elérheti. A látótávolság: 3-8 méter. Közvetlen a parton - félig a vízben álló cölöpökre épített - horgászkunyhók állnak, néhány méteres stégekkel. A parttól távolabb, egymás után több sorban kis tetőteres nyaralók épültek, jellegzetes arculatot adva a tó környékének. Gyékényes épített örökségei közül a római katolikus és evangélikus temploma, illetve a világháborús emlékművek érdekesek. A Dráva mellett kialakuló ártéri ligeterdők egyike a Gyékényes határában található Lankóci- erdő, amely kedvelt kiránduló célpont.

A következő települések, Porrog és Porrogszentkirály az evangélikus lakosságnak köszönhetően szép evangélikus templomaikkal vonzzák az utazókat.

Somogybükkösd település nevezetessége a Perczel- kastély, mely ma közösségi házként működik. A kastélyt körülvevő 1,8 hektáros park védett. A paraszti építészet őrzői a faluhoz tartozó vályogfalú pincék. Somogybükkösd 13. században épült románkori templomát a 18. században barokk stílusban átalakították.

A Gyékényesi-tó meglátogatása turistáknak kiemelten ajánlott!

26 27

28 29

30

Nagykanizsa (Csónakázó-tó)-Fityeház-Murakeresztúr-Semjénháza-Molnári-Nagykanizsa

Célcsoport: napi kirándulók, gyenge/közepes erősségű túrát kedvelők, fiatal felnőttek, középkorúak, akár családok is.
Útvonal hossza: 45 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 2-2,5 óra, túrázóknak 4 óra, családoknak 5 óra.

Hét település adja Dél-Zala egyetlen nemzetiségi területét. Az itt élő, majd nyolcezer, magát horvátnak valló állampolgár megőrizte sajátos szokásvilágát, hagyományát, tárgyi kultúráját és nyelvét is. Ez a túra a hét településből négyet érint, fő célja a kulturális és természeti értékek bemutatása. A nagyjából 45 km hosszú út könnyű, minden korosztálynak és csoportnak javasolt.

Nagykanizsáról (Csónakázó-tó) induló túra első javasolt megállója még a városban található, miután az út átszeli a központot, érdemes megállni a gyönyörűen felújított Erzsébet téren. Az Erzsébet teret nyugatról a Városháza háromszintes épülettömege zárja le. A téren található a Vasemberház, amely a 18. században barokk stílusban emelt épület, eredetileg a Batthyány család vendégfogadója volt, később földszintjén üzleteket, az emeletén lakásokat alakítottak ki. A tér északi része a Kiskastély udvara, itt található ma az országban egyedülálló Magyar Plakát Ház, illetve egy neoklasszicista villa (Kiskastély), amely képtárként működik Brunner Erzsébet és Sass Brunner Erzsébet képeivel.

Az első horvátok lakta település Fityeház, amely a Mura közelében, a Principális-csatorna mentén fekszik. 1991-ben a falu első és második világháborús emlékművet állíttatott fel az Alkotmány téren. Ugyanitt műemlék jellegű látnivaló a Pieta szobor, mely népies késő barokk stílusban készült. Minden jelentősebb ünnep alkalmával fellép a Fityeházi Hagyományőrző Népdalkör, amely a zalai horvátok körében gyűjtött horvát és magyar dalokat dolgozza fel.

Murakeresztúr település a Szent Kereszt tiszteletére emelt, dombra épített bencés monostorról nyerte nevét, amely már 1347-ben fennállt. Az új apátsági templom 1810-1818 között épült. A falu büszkesége a Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központ, mely egy általános iskolából, két óvodából és egy művelődési ház és könyvtár intézményegységből áll. Az iskola horvát nemzetiségi nevelést és oktatást végző általános iskola. A vízi túrákat kedvelőknek szervezett keretek között lehetőségük van a Murán kipróbálni a tudásukat.

Molnári egyik nevezetessége a római katolikus temploma. Érdekességnek számít a fából faragott Páneurópai emlékmű. A természet iránt érdeklődőknek kellemes kikapcsolódást biztosít a Mura partján kialakított pihenőhely, illetve az élő Mura igazi csemege a horgászást kedvelőknek. Semjénháza a kerékpáros turizmus elkötelezett híve, és az ide látogatók, valamint a helyi és a szomszédos települések lakói is egy kerékpár-kölcsönző által biztosított biciklikkel fedezhetik fel, barangolhatják be a környéket. A települést körülvevő hegyhátak megtekintetése különleges turisztikai, borászati és kulináris élvezetet nyújt az idelátogatók számára. Az épített örökségek közül a Szent Anna templom, a világháborús emlékművek, és a védettség alá vont szőlőhegyi présházak emelkednek ki.

31 32

33 34

35 36

Nagykanizsa (Csónakázó-tó)-Szepetnek-Tótszerdahely-Letenye-Nagykanizsa

Célcsoport: napi kirándulók, gyenge/közepes erősségű túrát kedvelők, fiatal felnőttek, középkorúak, akár családok is.
Útvonal hossza: 63 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 3 óra, túrázóknak 5 óra, családoknak a fél táv javasolt egy letenyei fürdéssel kiegészítve

Az alábbi kirándulás a dél-zalai térség Mura-menti településeit érinti, a forduló Letenye kisvárosában történik, ahol egy kellemes nyári fürdőzésre van lehetőség a termálfürdő területén. Az út közel 65 km, egyszerű, zömében sík terep, mégis a hossza miatt a rutinosabb kerékpározóknak javasolt.

Nagykanizsáról (Csónakázó-tó) induló túra első javasolt megállója még a városban található. A főtér szomszédságában található az Alsótemplom és kolostor, amely az egyik legértékesebb barokk műemléke a településnek. A nyugati irányba tartó út áthalad a kiskanizsai városrészen, amelynek központjában található a Sarlós Boldogasszony- templom és a Polgári Olvasókör székháza.

Szepetnek legjelentősebb kultúrtörténeti emléke az 1752-ben felszentelt, barokk stílusú, műemlék jellegű katolikus templom. Az 19. században épült evangélikus templom is figyelemre méltó. A falu nevezetes szülötte Királyi Pál (publicista, politikus, Dalmácia ismerője). Emlékét a Szabolcs Péter szobrász által készített bronz dombormű őrzi. Szepetneken egy 23 hektáros víztározó is található, mely több lehetőséget kínál: a Szepetneki Horgászegyesület rendszeres telepítéssel jó fogást ígér a helyi és környékbeli horgászoknak, a tó környéke kellemes időtöltést biztosít a családoknak, turistáknak.

Tótszerdahely a hét horvát kisebbség lakta község egyike. A település egyik büszkesége a szépen felújított Fedák Sári kúria, amely a térségbe érkező turista csoportok számára kínálja a szálláslehetőséget. Azonban a helytörténeti gyűjtemény is nagymértékben hozzájárul a kultúra terjesztéséhez.

Letenye közvetlenül a magyar-horvát határ mellett, a Mura-folyó mentén helyezkedik el. A város központjában, főtere mellett magasodik a Szentháromság templom. A templom közelében található az Andrássy-Szapáry kastély, mely jelenleg művelődési házként funkcionál. A kastély háta mögött a csodálatos parkban lelhető fel a város fa építményű könyvtára, mellette pedig a hatalmas platánfa, amely már több mint 500 éves. A park mögött húzódik a város strand- és termálfürdője is. A település déli határában kanyarog a szeszélyes Mura, amely horgászásra és vízi evezésre is alkalmas. Vadregényes tája lenyűgöző látványt tár az ide látogató vendégeknek, turistáknak.

37 38

39 40

41 42

Nagykanizsa (Csónakázó-tó)-Nagybakónak-Nagykanizsa

Célcsoport: minden korosztály, minden célcsoport, a természetkedvelők különös tekintettel
Útvonal hossza: 34 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 1,5 óra, túrázóknak 3-4 óra, családoknak 5 óra.

Ez a csomag a kerekpározás és a túrázás együttes lehetőségét hordozza magába, hiszen a Nagykanizsától mintegy 17 km-re található Nagybakónak közvetlen környezete számos gyönyörű természeti értékkel bír. A csomag minden korosztálynak ajánlott, a gyalogos túrázás fakultatív, a Kőszikla-szurdok és az Árpád források illetve közvetlen környezetük néhány nagyon kellemes órát kínálnak akár a családosoknak is.

Nagykanizsáról (Csónakázó-tó) induló túra első javasolt megállója még a városban található. Az Eötvös tér szomszédságában található a város szülöttéről, Hevesi Sándorról elnevezett művelődési központ. Az 1976-ban átadott épületének tervezője Erdélyi Zoltán, belsőépítésze Máté András volt. Az épület előtt Németh János domborműve, az előcsarnokban Járási Ildikó tűzzománc képsorozata, az emeleten pedig Schaár Erzsébet alkotása: Hevesi Sándor mellszobra látható.

Nagybakónak dimbes-dombos terepe kiválóan alkalmas túrázásra. Számos turistaútvonal fut keresztül a településen és annak határában, melyek közül a legjelentősebb a Rockenbauer Pál Dél- Dunántúli Kéktúra és a Zöldtúra útvonal. A falu közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források, és a TV toronytól északra leereszkedő Csibiti-völgy. A faluból a Cserkész-forrásokig eljutva (kb. 1 km) kellemes napot lehet eltölteni a források környezetében piknikező kisgyermekes családoknak. Akik szeretnének a látványos Kőszikla- szurdok mélyére is behatolni, azoknak további pár száz métert kell gyalogolniuk a figyelmet, de különösebb edzettséget nem igénylő ösvényen a szurdok végéig. Innen a további kirándulás (Csibiti-völgy, Csibiti-tó) egy pár méteres vaslétra megmászásával folytatható. A teljes túraútvonal (gyalogos!) a Csibiti-völggyel együtt sem több mint 6 km.

Nagybakónak épített értékei közül a római katolikus templom, a művelődési ház és a helytörténeti gyűjtemény emelhető ki.

43 44

45

Nagykanizsa-Kisfakos-Miháld-Zsalaszentjakab-Nagykanizsa

Célcsoport: minden korosztály, minden célcsoport, a természetkedvelők különös tekintettel.
Útvonal hossza: 48 km
A túra becsült időtartama: sportolóknak 2,5 óra, túrázóknak 4 óra.

A közel 50 km-es túra a határa a kezdő biciklizők kényelmesnek tekinthető kirándulásának, azonban ez a Nagykanizsát félkörben megkerülő út a nyugalom és a természetesség útja. Érdemes megállni, megismerni a Zala megye határában található kis zalai falvakat.

Nagykanizsáról (Csónakázó-tó) induló túra első javasolt megállója még a városban található, a kivezető út a Sétakert mellett vezet, amely a legnagyobb területű, 4 hektáros parkja a településnek. A városi Uszoda és Strandfürdő is itt található, kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál az érdeklődőknek.

Somogy- és Zala megye határán, a 7-es főközlekedési út zajától távol, csodálatos erdőségektől védetten, csendben meghúzódó település Sand. A település legfontosabb nevezetessége az 1806-ban épült, mára műemlék evangélikus templom. További látnivaló a pár házzal arrébb található, nemrég felújított katolikus templom. Háborítatlan a környezet, a térség a vadállománya miatt is kedvelt.

A Kisfakoson található ferences tanyán felépült kápolna és környezete (lovaglási, táborozási lehetőségekkel) a fő nevezetessége ennek a rendkívül csendes, nyugodt falunak.

Miháldon a műemlék jellegű barokk stílusú templomot Inkey Gáspár építtette 1760-ban. Különös említést érdemel szobrain kívül a barokk stílusú szószék. Érdemes körülsétálni a falut körülevő szelídgesztenyefákkal ékesített szőlőhegyen, ahol borkóstoló és csodálatos kilátás várja a természet kedvelőit. A gyönyörű környezetben elhelyezkedő szabadidőközpont és horgásztó kellemes kikapcsolódást és pihenési lehetőséget nyújt. Sátorozási, sportolási lehetőség biztosított. Ugyancsak lehetőség van szabadtéren történő sütésre, főzésre.

Zalaszentjakab fejlődésére jó hatással volt az 1860-as évek vasútépítése, ez alapvetően megváltoztatta lehetőségeiket. Kiemelkedő értékei a római katolikus temploma, a művelődési ház, világháborús emlékhely és a vasútállomás.

46 47

48 49

Muraszombat - Markišavci - Polana - Černelavci - Krog - Bakovci - Rakičan - Noršinci - Tešanovci - Moravske Toplice - Martjanci - Nemčavci - Muraszombat

Hossza: 42 km
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Magasságkülönbség: 10 m

Az élvezetek útjára  igaz a latin mondás »Carpe diem!« hiszen a 42 km hosszú kerékpárút változatossá, élvezetessé és felszabadulttá teszi a napját. Az egész kellemes napos kerékpáros kirándulást az egész család, a baráti csoport kényeztetésére szántuk. A bicajos kaland Muraszombaton kezdődik, onnan Markišavcire, ahol a házilag készített finom hústermékek kedvelői lelkesednek majd igazán. Ajánljuk a sonkaüzem meglátogatását. Kerekezzenek tovább Polana településre, ahol gasztronómiai kényeztetést javasolunk az ismert vendéglőben, melyet nem nehéz megtalálni, hiszen itt fészkelnek a gólyák is. Černelavci települést elkerülve megérkezünk Krog-ra, a Mura folyóhoz. Az utazást Bakovcira folytathatják, ahol kompra szállhatnak és pihenhetnek a Mura mellett vagy felkereshetik a kiváló kínálatáról, finom ételeiről híres hagyományos vendéglőt. Utána elkerekezhetnek Rakičanra, a repülőtérre. A bátrabbak egy különleges élvezetet választhatnak maguknak és a tájat madártávlatból szemlélhetik. A településen ellátogathatnak a tekintélyes várkastélyba és a lóistállóba, ahol lehetőség van lovaglásra is. A várkastélyt napjainkig jól megőrzött angolpark veszi körül, mely igazi pihenés a testnek és a léleknek. A pihenőt követően folytassák útjukat Noršinci, aztán Tešanovci felé, ahol átengedhetik magukat a csokoládé csábító élvezetének egy igazi csokoládé üzemben. Kerekezzenek tovább Moravske Toplice turisztikai településre. Keresse fel a TIC – kerékpáros infó pontot; itt megkap minden információt. Amennyiben a lazítás és pihenés mellett dönt, úgy a megfelelő hely a közeli termálfürdő, ahol kényeztethetik magukat a termálvizes medencékben és a wellness élvezetekben. Ajánljuk továbbá, hogy keressék fel a település központjában álló evangélikus templomot is. A kerékpárúton bringázzanak tovább Martjanci-ra és a gótikus templomban tekintsék meg Aquila János freskóit, Az útvonal Muraszombaton ér véget.

  1. Az útvonal alkalmas a családi, illetve a baráti csoport kerékpáros kirándulásra.
  2. Az út mentén különféle finom ételek szolgáltatóinál gasztronómiai kincseket kutathat fel.
  3. A megjelölt körutat a Carpe diem – élvezd a napot rekreációs térképen találhatja, amelyen bemutatjuk a túra- és a kerékpárutakat Moravske Toplice környékén..
  4. A terepen az út nincs jelölve.

 Nincs időm, se kedvem útvonal

01

Moravske Toplice - Tešanovci - Moravske Toplice

Hossza: 6 km

Az út nehézségi foka: könnyű; kerékpárutakon és helyi utakon; az út alkalmi bringások, családok  stb. számára alkalmas.

Biztonságos síkterepen haladva, a termálfürdők körül vezető úton láthatók a turisztikai létesítmények, a golfpálya, mely különleges hangulatot kölcsönöz a helységnek. Az úton kerekezve javasoljuk, hogy pihenjenek meg az ősi időkről tanúskodó jellegzetes gémeskútnál.

Látogatóba a gólyákhoz útvonal

02

Moravske Toplice - Noršinci - Martjanci - Moravske Toplice

Hossza: 8 km

Az út nehézségi foka: könnyű; kerékpárutakon és helyi utakon; az út alkalmi bringások, családok  stb. számára alkalmas.

Ismerjék meg a tájat, az életet a muravidéki síkságon, valamint a terjedelmes, gondosan megművelt mezőket, a jellegzetes út menti kis falvakat. Martjancin megtekinthetik az európai festészetben legrégebbinek számított önarcképet a Szent Márton templomban. A közelben látható egy gólyafészek is.

A Plečnik galambjához útvonal

0304

Moravske Toplice - Tešanovci - Bogojina - Ivanci - Mlajtinci - Moravske Toplice

Hossza: 12 km

Az út nehézségi foka: könnyű; sík területen halad, enyhe emelkedőkön át, részben kerékpárutakon, alkalmi bringások és családok számára alkalmas.

A sík területen haladó útvonal Tešanovci nevű jellegzetes pannon falun keresztül Bogojinára vezet, Plečnik jellegzetes „fehér galambnak”is nevezett templomához vezet. Plečnik remekművében egyesítette a vallást és a nemzeti jólétet. Kapaszkodjanak fel a közeli kilátótoronyba is, melyből csodálatos panoráma tárul elénk a környező szőlőhegyekkel.

 Világbajnok útvonal

05

Moravske Toplice - Tešanovci - Bogojina - Ivanci - Mlajtinci - Noršinci - Martjanci - Moravske Toplice

Hossza: 17 km

Az út nehézségi foka: könnyű; kerékpárutakon sík terepen halad; alkalmi bringások, és mindazok számára alkalmas, akik utánozni szeretnék a világbajnokot.

Jure Robič a legjobb szlovéniai ultrakerékpáros 2004-ben ezen az útvonalon állította fel a világrekordot 24-órás Chronométeren. Pihenés nélkül 840 km tett meg!

Elbűvöltél  útvonal

06

Moravske Toplice - Mlajtinci - Ivanci - Bogojina - Filovci - Strehovci - Dobronak – Bakonaki tó - Bukovnica - Bogojina - Tešanovci - Moravske Toplice

Hossza: 29 km

Az út nehézségi foka: közepes; az út síkvidéken vezet, egy 2 km hosszú szakasz makadám emelkedővel.

Keljenek útra, a mágikus erők világába vezető úton! Filovcin, a fazekas faluban, bűvöletbe ejtik Önöket a boronaházak és a fazekas mesterség.

Majd adják át magukat a híres Bakonaki tó varázslatának. A múltban a templomos rend vitézeit is vonzotta, akik híres alkimisták voltak. A tó melletti Szent Vid kápolnában bio-energiai pontok találhatók: energetikai szempontból ez Európa legintenzívebb helyszíne.

Ízleljék meg a Vid-forrás vizét, amely a hagyomány szerint visszaadja a vak látását.

Dombokon útvonal

07

Moravske Toplice - Martjanci - Sebeborci - Andrejci - Zgornji Moravci - Moravske Toplice

Hossza: 16 km

Az út nehézségi foka: közepes; az úton hosszabb szakaszon egy kissé emelkedik. Az útvonalat azoknak ajánljuk, akik nyugalmat és olyan utakat keresnek, ahol nincs nagy forgalom.

Ismerkedjenek a Goričko Tájvédelmi Park egy részével és meggyőződhetnek, hogy a Muravidék nem csak sík terület.

Goričko  ideális azok számára, akik kerékpárral kívánják felfedezni a tájat, mivel kevés a forgalom, a terep nem túl meredek, és kellőképp lakott. A kis parasztgazdaságok megőrizték ízelítőnek a lassan eltűnő világot. A csodálatos, napsütötte dombok boldogsággal töltik meg szívünket. Az út mellett Martjancin megtekinthetik Szent Márton templomát Aquila János freskóival, aztán megkóstolhatják az igazi házi sonkát és egyéb finomságokat.

Romantika elébe útvonal

08

Moravske Toplice - Zgornji Moravci - Fokovci - Vučja Gomila - Tešanovci - Moravske Toplice

Hossza: 18 km
Az út nehézségi foka: közepes; az út változatos és azoknak felel meg leginkább, akik nyugalmat és nem forgalmas utakat keresnek.

Szeretnének minél hamarabb a szőlőtermő dombokhoz érni? Szépségeivel várja Önöket a Goričko Tájvédelmi Park. Az út a változatos terep miatt a természetbarát és a mesés kilátást kedvelők számára alkalmas. Az emelkedőn emléktárgyakat is lehet vásárolni.

Rotunda útvonal

09

Moravske Toplice - Tešanovci - Vučja Gomila - Selo - Pártosfalva - Kisfalu - Szentlászló - Bukovnica - Bogojina - Tešanovci - Moravske Toplice

Hossza: 35 km
Az út nehézségi foka: közepes; valamivel nehezebb útvonal, amellyel meg tud birkózni minden alkalmi bringázó is; útközben sok látnivalóval (körtemplom, Matzenau kastély, stb.)

A kicsit nehezebb útvonal különleges élményekben részesíti Önöket és megfelel az alkalmi kerékpárosoknak is.

Amint Vučjo Gomilo településre érkeznek, Selo irányában az út szép lassan leereszkedik a körtemplomhoz.

Kezdetben azt hitték, hogy a Szent Miklós románkori körtemplomot a 13. század első felében a titokzatos templomosok építették, de később kiderült, hogy a keresztesek. Mindazokat, akik szeretik az új felfedezéseket, Pártosfalván a 19. századi Matzenau kastély romjai várják.

Édes út

10

Moravske Toplice - Martjanci - Sebeborci - Ivanovci - Kančevci - Ratkovci - Lončarovci - Ivanjševci - Berkovci - Pártosfalva - Szentlászló - Bukovnica - Bogojina - Tešanovci - Moravske Toplice

Hossza: 41 km
Az út nehézségi foka: közepestől nehéz; az útvonal enyhén változatos és erőfeszítést igényel, így az edzett kerékpárosok számára alkalmas és akiknek elegendő idejük van.

Ez a legnehezebb, azonban „legédesebb” útvonal.  Néhány leleményes helyi lakos kezdeményezésére alakult ki. Megismerkedhetnek kiváló kézművesekkel, akik gondosan és sok szeretettel készítik termékeiket, és ezáltal őrzik a hagyományokat. A mézeskalácsosnál Ratkovcin megkóstolhatják az édes termékeket, Ivanjševcih településen megismerkedhetnek a méhészettel és a méhészeti gyűjteménnyel, a méhek világával. A vízi malom Berkovcin felidézi nagyapáink korát. Az út mentén érdemes megtekinteni a kulturális örökségeket.

Magyarországra megyünk útvonal

11

Moravske Toplice - Zgornji Moravci - Pártosfalva - Magyarszombatfa (H) - Gödörháza (H) - Velemér (H) - Szentgyörgyvölgy (H) - Nemesnép (H) - Kobilje -Szentlászló - Bukovnica - Bogojina - Tešanovci - Moravske Toplice

Hossza: 52 km
Az út nehézségi foka: közepes nehézségű; az út változatos, azonban több sík szakasza is van.

Ez az útvonal a leghosszabb, azonban mindenkinek ajánljuk, hiszen elvisz a szomszédokhoz is. Közelségük ellenére a magyarországi határ menti falvak különböznek az itteniektől; úgy is fogalmazhatnánk, hogy ott valójában lassabban az idő. Magyarszombatfán, a fazekas faluban számos kézművessel, főleg fazekassal találkozhatnak. Lenyűgöző Nemesnépen a szoknyás harangláb is.