Média/Sajtó

A nagyrécsei Félkrajcár Fesztivál hangos reklámja

A magyarszerdahelyi Hétmérföldes Csizma Mesefesztivál spotja a Kanizsa Tv-ben 

A nagyrécsei Félkrajcár Fesztivál  reklámja a RÁDIÓ 1-en

Petőfi Rádió hanganyag

Mesefesztivál hangos reklám

Kanizsa TV -Projektnyitó


Kanizsa Újság - Meseparkkal hívogatják a családokat

Egyelőre még óriási fák, valamint egy kisebb játszótér van a nagyrécsei Inkey kastély szomszédságában, bő félév múlva azonban már egy mesepark várja az idelátogatókat. „Fő célunk, hogy különböző fejlesztésekkel, marketing eszközökkel, közös márka bevezetésével fellendítsük a szlovén-magyar határmenti térség turisztikáját, vonzóvá tegyük a térséget az idelátogatók számára.”

De nemcsak Nagyrécsén, hanem Magyarszerdahelyen és két szlovén településen is építenek meseparkot a „TELE-KA-LAND” – „Határmenti élmények, határtalan kalandok” című projekt keretében. A települések nem először vesznek részt közös programban. A korábbi együttműködésnek köszönhetően újult meg például a nagyrécsei Inkey kastély.

– Ennek a folytatása ez a ma kezdődő újabb projekt, ahol már végeredményben nem eszközi dolgokról van szó, hanem a környezetünk megújításáról turisztikai szempontból vonzóbbá tételéről. Itt a nagyrécsei kastélyban egy mesepark lesz kialakítva. Ez egy nagyon jó környezet ahhoz, hogy a családok számára, főként a gyerekeknek vonzóbbá tegyük. A gyerekek érdeke az egyik alapvető dolog ebből a szempontból – mondta Laskai Béla Nagyrécse polgármestere.

kanizsaujsag 1802

A négy településen ráadásul olyan meseparkokat alakítanak ki, amelyek amellett, hogy látványosak, interaktívak is.

– Három mesefigura lesz itt, és olyan természetközeli játékok, mint például amőba, négytengelyes forgató, információs tábla. illetve egy olyan meséket elmondó tábla, amit interaktív táblának nevezünk. Egyébiránt még lesznek kisebb léptékű játékok is elhelyezve, hagyományos régi játékok, amik szerintem a 21. századi gyerekeknek újdonság, és amit a természetben lehet használni – fogalmazott Gyarmati-Litter Tímea projekt munkatárs.

A nagyrécsei mesepark munkálatai feltehetően tavasszal elkezdődnek és ősszel már birtokba is vehetik az érdeklődők. A magyar és a szlovén beruházásnak az összértéke csaknem fél millió euró azaz körülbelül 150 millió forint lesz.


 

Zalai Hírlap: A szlovén-magyar határmenti turisztika fellendítését szolgálja az új TELE-KA-LAND – „Határmenti élmények, határtalan kalandok” című projekt

A szlovén-magyar határmenti turisztika fellendítését szolgálja az új TELE-KA-LAND – „Határmenti élmények, határtalan kalandok” című projekt, mely közel 470 ezer eurós fejlesztést jelent a térségnek.
A pályázat nyitórendezvényén tegnap a programban szereplő települések mutatkoztak be az Inkey kastély dísztermében.

Gyarmati-Litter Tímea projektmunkatárs bevezetőjében elmondta: a korábbi 5 Postakocsi projekt sikerén és eredményességén felbuzdulva, az abban létrehozott turisztikai fejlesztésekre alapozva az öt partner folytatta a közös gondolkodást, amelynek eredményeként megszületett a TELE-KA-LAND. Az újabb turisztikai fejlesztés elsősorban a kisgyermekes családokat célozza meg, számukra kínál természet közeli mesés kalandokat a komplex, határon átnyúló Mesepark hálózat létrehozásával.

zaol 2018 02 07

A Szlovénia-Magyarország határon átnyúló együttműködési programban megvalósuló projekt vezető partnere ismét Nagyrécse. A település Magyarszerdahellyel, a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszával valamint két szlovén partnerrel, Moravske Toplice-vel és Dobronakkal hajtja végre a nagyívű fejlesztést.

– Az elemzéseink azt támasztják alá, hogy a gyermekek és családjainak hiányosak a vonzó természet közeli látványosságok, turisztikai attrakciók – folytatta Gyarmati-Litter Tímea. – A Mesepark hálózattal ezt az űrt kívánjuk betölteni, s olyan terméket felépíteni, amely a térségbe csábítja a családokat. Ezen kívül a jövőben a helyi hagyományokra, s értékekre épülő két nagy rendezvényt is tartanánk. Turisztikai Desztinációs Menedzsment értékesítési rendszert hozunk létre a parkok és a határ menti térség hirdetésére. Minden településen hatezer kiadványt készítünk a helyi kínálatról és a turisztikai lehetőségekről.

Szintén a projekt keretében a térségben felmerülő igények kiszolgálására 40 térségi turisztikai szolgáltató részére többek közt lovasokat valamint animátorokat képeznek a kanizsai egyetem kampuszán.

A nagyrécsei Mese Parkot a Haladás utca 2. szám alatt található Inkey kastély mögötti ligetben építik meg.

– Az újabb sikeres projekt nagy lendületet ad, hiszen a turisztikai fejlesztés gazdasági előnyöket is jelenthet a településünk számára – mondta Laskai Béla Nagyrécse polgármestere. – A korábban fejlesztett szolgáltatások mellett a térség szálláshelyeit is mind többen kereshetik majd fel.


Népújság- Elindult a Tele-Ka-Land és a Zölden szeretnénk projekt

nepujsag 18 02 21

A Szlovéniai Községek Szövetsége idén már hetedik alkalommal szervezte meg a községek nyílt napját, a kezdeményezéshez csatlakozott Dobronak Község is. A tónál több felújítást végeznek és egy meseország kialakítását tervezik a Zölden szeretnénk és a Tele-Ka-Land projekt révén.
Dobronak Község számára kiváló alkalom volt, hogy a Bakonaki-tónál tervezett idegenforgalmi beruházásokat az idei nyílt nap alkalmából a helyszínen mutassák be az érdeklődőknek. A polgárokat a teljesen felújított turisztikai-információs irodában Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere és Horvat Erzsébet, a Környezeti és Turisztikai Közintézet megbízott igazgatója fogadta.
– Tekintettel a hozzánk ellátogató turisták számára, kicsinek bizonyult a turisztikai iroda helyisége, ezért átalakítottuk a létesítményt. Kibontottuk a közfalat, új polcokat, eladópultot állítottunk fel, kicseréltük a vezetékeket, a padlózatot. A rönkház új tetőt és új csatornát kap a továbbiakban. A mosdók is megújulnak, a konténereket pedig faburkolattal körül vesszük. A felújításokat és a javításokat a tavaly szeptemberben indult Zölden szeretnénk című szlovén–horvát Interreg-projekt keretében valósítjuk meg. Ennek összege 86 ezer euró, a befejezési határidő 2020. Ezen kívül új tartalommal bővítjük a kínálatot a Bakonaki-tónál, illetve még vonzóbb célponttá tesszük: a tó körül ugyanis egy meseparkot, meseországot tervezünk kialakítani. Ehhez a társfinanszírozást a Tele-Ka-Land szlovén–magyar Interreg-projekt biztosítja – ismertette Horvat Erzsébet.
A Tele-Ka-Land projekt idén január 1-jével indult, értéke 75.140 euró, a megvalósítás határideje 2020. december 31. A projekt Dobronakra, Morácra, Nagyrécsére és Magyarszerdahelyre terjed ki.
– A projekttel a gyermekeket, a gyermekes családokat céloztuk meg – folytatta a Környezeti és Turisztikai Közintézet megbízott igazgatója. – A tó körüli meseországban négy mesefigurát állítunk fel: a Vid-kútnál, az íves fahídnál, a horgászháznál és a töltés előtti játszótéren. Lesz forgatható kirakó, mesélő interaktív tábla, fotópont is. Az a célunk, hogy a vendégeink a park egész területét járják be. A meseországnak „útlevele” is lesz, amellyel a projektpartnereink meseországába lehet ellátogatni – szólt a tervekről Horvat Erzsébet. A projekt keretében a régi erdei vasút nyomvonalán sétaösvényt alakítanak ki, padokat és néhány szabadtéri tornaeszközt állítanak fel.
– A napokban várjuk a harmadik projektünk jóváhagyását, amely a borászat fejlesztésére irányul. Ennek keretében többek közt a kultúrotthonban vinotékát szeretnénk létrehozni – mondta még a nyílt nap alkalmából Horvat Erzsébet.

Zalai Hírlap: Meseparkot avattak Nagyrécsén 

Felújított utcákat és meseparkot is felavattak szombaton a település kastélyparkjában megrendezett szüreti mulatságon.
Útfelújítások, mesepark

Az Inkey-kastély környékén interaktív és kulturális programokban gazdag szüreti mulatságra várták az érdeklődőket. Szüreti felvonulást most nem tartottak, de ünneplésre így is volt ok. Jelentős, közel 56 millió forintos állami támogatásból és önerős forrásokból felújították több utca burkolatát, járdákat hoztak rendbe, a temető mellett pedig új parkolókat alakítanak ki. A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati támogatásából megvalósult „TELE-KA-LAND” Határmenti élmények, határtalan kalandok című projekt keretében pedig Meseparkot avattak.

Laskai Béla polgármester elmondta: több szakaszon a burkolat jó része teljesen tönkrement, ezért pályáztak a felújításra. Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok között Nagyrécsét is támogatta az állam. Ennek segítségével felújították a Haladás, a Táncsics, a Szabadság, a Deák és a Hársfa utcát.

zaol 2018 10 01

Interaktív játékok, figurák

– Szépen megújult a település – fogalmazott köszöntőjében Cseresnyés Péter miniszterhelyettes. – A beruházások elvégzéséhez arra is szükség volt, hogy az önkormányzat jól gazdálkodjon. Azok a települések, amelyek nem vettek fel nyakra-főre hitelt, hanem megpróbáltak kijönni a pénzből, ami egyébként normatív módon a rendelkezésükre állt, nem adósodtak el. A jól gazdálkodó Nagyrécse a kormányzattól köszönetképpen 20 millió forintot kapott, így több utca megújulhatott. Az önkormányzat határozott célok mentén halad, kiváló pályázatokon vesz részt, ezért a kastélypark is gazdagodhatott új meseparkkal. Cseresnyés Péter hozzátette: turisztikai fejlesztést hajtottak végre. A meseparkban elhelyezett interaktív játékok, a különféle figurák egyelőre még csak a helyi gyermekeknek jelentenek élményt, ám a jövőben a térség is profitálhat a beruházásból. A közel 470 ezer eurós összköltségvetésű projektben Nagyrécse mellett Magyarszerdahelyen, Dobronakon és Moravske Toplicén tudnak meseútlevéllel, mesetérképpel kalandozni a kisgyermekes családok.


Kossuth Rádió: TELE-KA-LAND projektről 

Hallgasd meg itt


Zalai Hírlap: Elkészültek a Meseparkok a TELE-KA-LAND szlovén településein is

A határon átnyúló TELE-KA-LAND projekt már elkészült nagyrécsei és magyarszerdahelyi meseparkjai mellé a közelmúltban megnyitottak a szlovén parkok is.

Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program 2014–2020 támogatta TELE-KA-LAND projekt összköltségvetése közel 470 ezer euró. A Dobronakon és Moravske Toplicén most felállított meseparkokkal teljessé vált a hálózat. Nagyrécsén az Inkey-kastély mögötti ligetben, Magyarszerdahelyen a falu központjában, az 5 Postakocsi Turisztikai Pajta mögötti kertben található a három, a népmese világából ismert mesefigurát bemutató park. A látogatókat a mesék világába az interaktív mesélő tábla repíti, mely három nyelven mondja el a történeteket. A rajzokkal gazdagon illusztrált információs tábla pedig bemutatja a település látványosságait, emellett a szabadban lehet amőbázni és a mese egyes jeleneteit kirakni, vagy a meseszereplők bőrébe bújva fotózkodni.

zaol 2018 12 27

– A határon átnyúló turisztikai fejlesztéssel elsősorban a kisgyermekes családokat, iskolai és óvodai csoportokat célzunk meg, számukra kínálunk természetközeli mesés kalandokat a komplex, határon átnyúló Mesepark hálózat létrehozásával – mondta Gyarmati-Litter Tímea projektmunkatárs. – Mesetérképpel és meseútlevéllel ösztönözzük az érdeklődőket arra, hogy felkeressék, mind a négy határ menti parkot. Különféle programcsomagokkal szeretnénk felkelteni a turisták érdeklődését a határ menti térség természeti és épített öröksége iránt, hogy többnapos utazás keretében barangolják be a parkokat. Aki az útlevelébe mind a négy helyszínen összegyűjti a pecsétet, ajándékban részesül.

A projektmunkatárs hozzátette: a meseparkhálózat népszerűsítésére 25 ezer darab magyar, szlovén és angol nyelvű kiadványt készítettek, sőt az érintett települések a saját kínálatukat bemutató prospektussal is készülnek. A TELE-KA-LAND projekt következő feladata a meseparkok és a négy településen a helyi hagyományokra, értékekre épülő fesztiválok megszervezése lesz.


Turizmus.com- Ljubljanai vásrról 

Munkatársunk jelenti Az Alpok - Adria nemzetközi zöld- és aktív turisztikai, kemping és karaván kiállításról Ljubljanából.

Idén immár 30. alkalommal rendezik meg január 30-a és február 2-a között a szlovén fővárosban az Alpok - Adria idegenforgalmi kiállítást. Az utazási vásárral egyidejűleg kerül sor  az “Ízek vására” (Fair of Tastes - GASTexpo) című gasztronómiai szakmai kiállításra is.

A rendezvényeknek a Ljubljanai Kiállítási és Kongresszusi Központ ad helyet. Az Alpok - Adria vásáron bemutatkoznak Szlovénia és Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Olaszország, Ausztria főbb desztinációi. A vásáron idén Portugália is képviseltette magát.

Mint minden évben, idén is átadták a kiváló minőség díját, a Szent Jakab díjat. A 2019-es Szent Jakab díj témája a vadászat és halászat új fenntartható formái, valamint a vadvilág megfigyelése a természetes környezetben. A nyertes pedig a "Felejthetetlen nap a Fonda Halas Kertben" című projekt, melyet a portorozsi Fonda.si Ltd. készített.

ljublj2

A kiállítók mellett színes programokkal várják az utazókat, a sportolókat, a túrázókat, a síelőket, az alpinistákat, a bicikliseket, az adrenalin sportok kedvelőit és másokat. Idén újdonság, hogy a kempingezés és a karavánozás szerelmesei is külön pavilonoknál tájékozódhatnak, vásárolhatnak.

A Szlovén Turisztikai Szervezet egy 5 állomásos játékra hívja a látogatókat, melynek keretében a szlovéniai EDEN desztinációkkal (Koper, Brda, Idrija, Laško, Solčavsko) kapcsolatos kérdésekre válaszolva lehet ajándékot nyerni a végén.

Magyar vonatkozások

A vásárra megérkezve rögtön egy Balaton Grill, vajdasági ételek feliratú ételstand fogadott. Az üzemeltetőktől megtudtam, hogy Siófokról érkeztek, és tipikus vajdasági és szerbiai ételeket készítenek (csevap, pljeskavica…).

ljublj1

Lendva város standjánál a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet szektorának vezetőjével, Bukovec Martinával beszélgettem magyarul a turisztikai fejlesztésekről, a lendvai nyári és őszi fesztiválokról és a borászatról. Budapestre is jönnek majd, a 2019-es Utazás Kiállításra.

Találkoztam két Interreg együttműködés keretében megvalósuló magyar-szlovén programmal is. Először a nagykanizsai projektmenedzserrel, Litter Nándorral beszélgettem a területfejlesztésről és TELE-KA-LAND meseparkról. A mesepark 4 helyszínen hívja kalandra mesés környezetben és természetben a fiatalokat és szüleiket, a magyar oldalon Magyarszerdahelyen és Nagyrécsén, a határ szlovén oldalán pedig Moravske Toplicén és Dobronakon. Ugyanennél a pavilonnál Horvat Elizabeta, a Dobronak Község Környezeti és Idegenforgalmi Intézetének igazgatónője mesélt a jól működő határmenti együttműködésről.

Egy új, lovasturizmus témájú Interreg projektről Poljakovic Gabriellával beszélgettem. Céljuk, hogy vonzó turisztikai célpontokat hoznak létre, magas színvonalú és felismerhető kínálattal a HBT területén.

Konkrét magyarországi utazási kínálattal csak egy standnál találkoztam, Ez zalakaros üdülés volt, amit egy szlovén, Rozman Bus nevű utazási iroda hirdet.

Míg az Alpok- Adria nemcsak a szakmának szól, a Primorska Sejem által rendezett “Ízek vására” főleg a hivatásos, üzleti látogatók számára kínál számos lehetőséget az újdonságok bemutatásával. A régióban ez a vezető szakmai vásár a HORECA területen (gasztronómia, olívaolaj, italok, bor, kávé, fagylalt, cukrászat, pékség, catering, vendéglátás- eszközök, felszerelések, poharak, étkészletek). Több mint 300 szlovén és külföldi kiállító, több mint 20 országból mutatta be a legújabb trendjeiket és a technológiai vívmányaikat.


Zalai Hírlap a ljubljanai vásárról

A „TELE-KA-LAND” projekt négy mese­parkjával nemrégiben bemutatkozott a 30. alkalommal megtartott nemzetközi zöld- és aktív turisztikai, kemping- és karavánkiállításon Ljubljanában.
 
Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program 2014–2020 támogatta projekt a szlovén fővárosban a Kiállítási és Kongresszusi Központban is bemutatkozott. A Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Olaszország, Ausztria főbb desztinációi mellett idén Portugália, s a TELE-KA-LAND projekt kapcsán Magyarország is képviseltette magát.
zaol 2019 02 08

– A Nagyrécsén, Magyarszerdahelyen, Dobronakon és Moravske Toplicén felépített meseparkokat bemutató, 15 ezer darab szlovén, magyar és angol nyelvű kiadványunkat nagy érdeklődéssel fogadták a vásárban – mondta Laskai Béla, a projekt vezető partnerének, Nagyrécsének a polgármestere. – Főleg a kisgyerekes családok és a nagyszülők örültek a mesetérképünknek, mely segít a parkok megtalálásában. Egyből útnak is indultak volna, mikor megtudták, hogy a meseútlevélbe a parkok helyszínén összegyűjtött pecsétekért ajándék jár. Számtalan érdeklődőt szólítottunk meg és több szakmai kapcsolatot építettünk ki, a vásáron széles réteget értünk el, s csábítottunk a természetközeli kalandokra.

A TELE-KA-LAND projekt munkatársai hamarosan a magyar nagyközönségnek is bemutatják a meseparkokat, hiszen február 21–24. között a fővárosi Utazás 2019 kiállításon vesznek részt.


Zalai Hírlap: TELE-KA-LAND A BUDAPAPESTI UTAZÁS 2019 kiállításon 

 A TELE-KA-LAND projekt is bemutatkozik a fővárosi Hungexpo területén vasárnapig tartó Utazás 2019 kiállításon.

A szlovén–magyar együttműködési program támogatta projekt négy meseparkjával szerepel a kiállításon, ahol 30 turisztikai desztinációból 300 kiállító mutatkozik be. A Nagyrécsén, Magyarszerdahelyen, Dobronakon és Moravske Toplicén épített meseparkokat 15 ezer szlovén, magyar és angol nyelvű kiadvánnyal népszerűsítik.
zaol 2019 02 23
Főleg a gyermekes családok és a nagyszülők fogadták örömmel a mesetérképet, amely segít a parkok felfedezésében. A meseútlevélbe a parkok helyszínén összegyűjtött pecsétekért ajándék jár, így várhatóan sokan elindulnak a természetközeli kalandtúrára. BB