Határ mentén

Lispeszentadorján kilátó túra

Indulás Lispeszentadorjánról, a Kerékpáros és aktív turisztikai centrum főépületétől.

 1. A ház és hatalmas kertje előtt húzódó Kossuth Lajos úton jobbra fordulunk, majd az utat egy darabon követjük.
 2. Pár száz méter után elérjük azt a lakóházat, amely mögött balra fordulunk, ahonnan földút vezet továbba kilátóhoz. A kilátó egyébként végig szemmel jól látható, ezért szinte el sem lehet téveszteni.

01

 1. Miután a ház mögé bekanyarodtunk,az út enyhén emelkedni kezd, majd egy kis kaptatás után ismét balra fordulunk. Innen a kilátó teteje már egészen jól kivehető.
 2. Ettől a ponttól lényegében egyenesen haladunk tovább, az út enyhén kanyarog, de egyre közelebb érünk a kilátóhoz, mígnem meg is érkezünk hozzá.
 3. Visszafelé ugyanezenaz úton jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

A Lispeszentadorján kilátó túra hossza 2,86 km, az útvonal szintemelkedése 76 méter, szintideje 36 perc, nehézsége közepes.

Szécsisziget panoráma túra

Szécsisziget egy különleges színfoltja a dél-zalai dombságnak, a Kerka folyó egykori szigetén jött létre. A településen találhatjuk az 1700-as években épült, korábban a Kerka vizét hajtó vízimalmot, amely 1953-ig üzemelt és fénykorát régi kiállított fényképeken csodálhatjuk meg. A malomtól nem messze az 1750-1760 között épült, különleges klímája és borral falazott falai miatt híressé vált Szapáry barokk templom és a 18. századi Szapáry-Andrássy kastély található.

Az útvonalat nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral is könnyedén bejárhatjuk, sőt érinthetjük a Csömödér és Páka között 1951-1955-ig épített erdei bunkereket is, amelyeknek hivatalos megnevezése: Magyar Maginot.

02 03

 1. Túránkat Iklódbördőcéről a kápolnáigfelautózva indítjuk. A templomtól egyenesen haladunk tovább az erdei úton.
 2. 100-200 m után egy hármas kereszteződéshez érünk, amelyen jobbrafordulva tartjuk az útirányt egyenesen a gerinc tetején.
 3. Az erdőből kibukkanva jobbra tekintve elénk tárul a dél-zalai szőlővidék képe, valamit a völgyben Szécsiszigeta távolból is jól kivehető vízimalommal, Szapáry templommal és kastéllyal.
 4. Nemsokkal később elérjük a kilátót, ahonnan még szebb a kilátás. A lispeszentadorjáni kilátóra megszólalásig hasonlító építményre felmászva már a szlovén oldalt is láthatjuk.
 5. Az úton egyenesen továbbhaladvaismét betérünk az erdőbe, ahol az út kellemesen kanyarogni kezd lefelé.
 6. Néhány kanyar után meg is érkezünk Szécsiszigetre, ahol a fentebb említett látványosságokat mindenképp érdemes megtekinteni!

Szécsisziget panoráma túra hossza 2,66 km, az útvonal szintemelkedése 166 méter, szintideje 54 perc, nehézsége könnyű.

Tőzike Tanösvény túra Lentiszombathelyre

Túránkat Lentiből indítjuk, a Tőzike Tanösvényen keresztül Lentiszombathelyre. Az út aszfaltozott, piros csíkkal jelölt turistaút. A helyiek ezen át közlekednek gyalogosan vagy kerékpárral a két település között. Az út több patakot is keresztez pl. a Kerkát, ezért a talaj igencsak bővelkedik nedvességben. A folyamatosan nedves föld kedvező feltételeket teremt az élővilágnak, ezért számos különleges virágfajtát, madarat és bogarakat (szarvasbogár, kis- és nagy hőscincér, orrszarvúbogár) is találunk itt, mely utóbbiaknak az öreg holt tölgyfák teremtenek ideális otthont.

Tavasszal virágszőnyegbe borul az aljnövényzet: kockásliliom, tőzike, csillagvirág virágzik amerre a szem ellát. A kocsányos tölgyek mellett, gyertyán és kőrisfa színesíti az erdőt.

Ezt az erdős területet 1976-ban nyilvánították védett természeti övezetnek. Különlegessége az itteni Tölgyes és Képes-fa Mária szoborral.

04

Fél órás sétánk alatt gyönyörű fákban és növényzetben gyönyörködhetünk.

 1. Tehát Lentiből, a Tőzike Tanösvényen indulunkel Lentiszombathely felé.
 2. Egy kis függőhídon áthaladvameg is érkeztünk a kiserdőbe.
 3. Azút teljesen egyenes, letérni sehol nem kell róla.
 4. Kb. 1,41 km után megérkezünk Lentiszombathelyre, ahol túránkat befejezve átmegyünk a vasúti síneken.

A Tőzike Tanösvény túra Lentiszombathelyre hossza 1,41 km, az útvonal szintemelkedése 32 méter, szintideje 30 perc, nehézsége könnyű.

 

Nagyrécse

Ha csak 1 napotok van….

Nagyrécse és a TELE-KA-LAND Mesepark felfedezése után ragadjatok túrabotot vagy sétáljatok el  a Bacónaki szőlőhegyre, ahol a Pannonhát Tájpark látványa,  levegője valamint kellemes atmoszférája nyújt garantált felüdülést  Nektek, a Rencsi lovas udvar  pedig lovaglási lehetőséggel vár Benneteket.

Ha hosszabb túrázásra vágytok, várnak Benneteket a Nagyrécse központjából kiinduló nemzetközileg is minősített nordic walking pályák. 12,5 illetve 25 kilométer hosszú túrák közül választhattok:

 • Kikerics út – rövid nordic walking pálya

Nagyrécse, Bacónaki-hegy, Bakónaki-völgy, Gesztenyés-hegy útvonalon halad.

A dél-zalai táj szőlőhegyein számos ponton szép kilátást biztosítva vezet ez a viszonylag könnyű pálya. Saját ütemének megfelelően bárki bejárhatja.

 • Cserkelő út – hosszú nordic walking pálya, sokkal izgalmasabb és változatosabb, ám ez inkább edzettebbeknek ajánlható. Csodálatos zalai dombokon keresztül haladva Nagyrécse, Újudvar, Nagybakónak (TV-torony – Árpád-forrás – József-hegy), Csapi és Kisrécse területét érinti.

Nagybakónak

De a Nagyrécsétől kb. 8 km távolságra lévő kis zsáktelepülés, Nagybakónak természeti csodái is várják a látogatókat.

A falu közelében található a Kőszikla-szurdok, ami egy nagyon érdekes természeti képződmény. Mivel a szurdok természetes állapotú és nem kiépített, ezért esés időben veszélyes lehet. Látogatása csak saját felelősségre ajánlott! Az út nagyon keskeny és csúszós, ezért nagyon kell figyelni a lábatok elé. A domboldalon támasztott létrák és lépcsők megmászása után felértek az újudvari TV toronyhoz. A dombtetőről a dimbes-dombos zalai táj csodálatos látványa tárul elétek. Itt az erdősáv mellett vissza tudtok menni az országos kéktúra jelzéseit követve Nagybakónak felé, majd a Csibiti-völgyben tudtok megpihenni. A völgyben a természet szépsége mellett a gyógyító energiák is jelen vannak, hiszen az Árpád forrás területén 3 energiavonal halad  keresztül. A falu felőli oldalon kitett tábláról tájékozódhattok az energiapark hatásairól és gyógyító erejéről.

Kisrécse

A szomszédos Kisrécsén meglátogathatjátok a Czinki Nosztalgiaudvart, ami a régi falusi portát mutatja be különböző házi-, valamint haszonállatokkal, mezőgazdasági gépekkel és eszközökkel.

Szállástipp

Akár meg is szállhattok itt, mivel öt régi parasztház, és kettő apartman tartozik a létesítményhez, antik bútorokkal, fürdőszobával és konyhával felszerelve. Mindemellett egy hat személyes szénahotel is a vendégek rendelkezésére áll. 

Programkínálatuk sokszínű: lovas kocsikázhattok, van lovas oktatás, íjászat, kemencézés, állatsimogató, Egérfogó Múzeum, kertészkedés és állatgondozás. Akik jobban el szeretnének merülni a paraszti életben, azok a munkából is kivehetik a részüket, például traktorvezetéssel.

Ha több napotok van a környék felfedezésére…

Zalakaros

Nagyrécséről kb. 12 km-re található Zalakaros, ahol szintén számos kikapcsolódási lehetőség vár Benneteket!

TERMÁLTÓ és ÖKOPART

A Zalakarosi parkerdő területén található a Csiga-túra tanösvény (hossza: 1152 m), aminek interaktív tábláin megismerkedhettek többek közt a parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal,  a hangostáblán meghallgathatjátok az egyes madárfajok „énekét”.

Ha innen a Kis-Balaton felé indultok, további kalandozások várnak rátok!

Zalamerenye

A Zalamerenye és Zalakaros találkozásánál álló vízimalmot (Pálos Malom) teljesen felújították.

A felújítás során az 1903. évi állapotában állították helyre. Két felülcsapott vízikerék, hengerszék, malomkőjárat a főbb elemei. A malom működőképes, jellegzetes ritmusban végzi a liszt előállítását. A falakon kapcsolódó használati tárgyak és dokumentumok tekinthetők meg.

A malom magántulajdon és a tulajdonosok szívesen látják az érdeklődő látogatókat. Belépődíj és nyitvatartási idő nincs. Ha nyitva az ajtó menjetek be, ha nincs, akkor egyeztess velük időpontot és várnak.

Szabadicsné Madaras Katalin : 36 30 2775257

Szabadics Attila :36 30 3485068

mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Zalaszabar

A zalaszabari Zobori Élményparkban rengetek beltéri és kültéri attrakciók várnak! Beltéren többek közt csúszdapark, játszópark és játszóház, szabaduló szoba, 4D mozi, kültéren pedig kötélpálya, hófánk, vizes játszótér, vízi dodzsem, stb.

A Kis-Balatonnál szakvezetéssel megnézhetitek a Fekete István emlékhelyet illetve Matula bácsi kunyhóját is. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fás szárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű, stb...), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét.

Fenyvespuszta

A fenyvespusztai állatsimogatóban várnak a bivalyok, kecskegidák, lovak, pónik, csacsik, nyuszik, kismalacok, kutyák és cicák, ahol a legtöbb állat kifutójába szabadon bemehetsz, így megsimogathatod vagy akár meg is etetheted őket a kasszánál vásárolt állateledellel. A major a Kányavári-sziget bejáratával szemben található.

 

Kápolnapuszta

A kápolnapusztai Bivalyrezervátumban él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. A Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsővel is kémlelhetitek a tájat.

Zalakomár

Zalakomártól Galambok felé induló bekötő útról közelíthető meg Godinek Mária családi vállalkozása a Csönte Udvarház. A gazdaság, a hozzá tartozó épületekkel a múlt emlékeibe enged bepillantást. A betérő vendégek megismerhetik őseink értékes világát.
A gazdaság főként állattartással és földműveléssel foglalkozik. A vendégházban az általuk megtermelt alapanyagokból készült ételek, valamint tej, sajt, tojás és hús kerül az asztalra. Az ételek hagyományos módon, kemencében készülnek.
Az Udvarház gyűjteménye a régi időket eleveníti fel. A családfő régi tárgyak iránti szeretete ihlette a kiállítást. Olyan szerszámok, eszközök és egyéb használati tárgyak tekinthetők meg, amelyek egykor a mezőgazdaságban és az állattartásban nélkülözhetetlenek voltak. A kiállítást egy műhely egészíti ki, ahol a tárgyak restaurálása zajlik. 
A fogadóhoz egy különálló vendégház is tartozik, régi bútorokkal berendezve. Az udvarban található halastó a horgászni vágyó vendégek örömét szolgálja. A házigazda lovas fogatán lehetőség van a sétakocsikázásra is.

A Csönte Udvarház előre megbeszélt időpontban várja a vendégeket!

 Magyarszerdahely

Ha csak 1 napotok van…

Magyarszerdahely a Nagykanizsa-Zalaegerszeg közötti 74-es főút mellett helyezkedik el. Ha a település elágazás másik oldalán található Régi Csárdánál a szőlőhegy felé veszitek az irányt, akár gyalog, akár autóval, megtaláljátok a Szent Orbán kilátót, ahonnan csodás panoráma tárul elétek. A kilátóhoz vezető út mellett találjátok a Szent Kristóf pihenőt, ahol piknikezni is tudtok.

Ha a falu központja felé indultok, a kultúrház mögötti kertben megtaláljátok az 5 Postakocsi Turisztikai Pajtát és a TELE-KA-LAND Meseparkot. Itt újabb három mesefigura és meséjük, valamint a hozzájuk kapcsolódó játékok várnak Benneteket!

Az állatbarátok kedvelt helye Magyarszerdahelyen Gálné Kiss Viktória udvara a Fő utca 102-es szám alatt. Viktória, a Héthatár Kecskefarm vezetője szívesen mutatja meg kecskéit az érdeklődőknek. Az állatsimogatás mellett lehetőség van a kecsketejből készült finomságok vásárlására is, mint a különböző fűszerezésű és pácolású kecskesajtokra, joghurtokra és egyéb tejtermékekre, valamint a gyógynövényes fűszerezésű savómézre.

Kacorlak

A Magyarszerdahelytől kb. 4 km-re található Kacorlak településen megtekinthettek zsúpfedeles népi lakóházakat. A két épület a múlt századbeli paraszti építkezés jelképe. Mind két épület magántulajdonban van, hétvégi-házként funkcionál. A tulajdonosok nem zárkóznak el a látogatóktól, amennyiben épp a helyszínen vannak szívesen megmutatják az épületeket Nektek közelebbről is. Az erre járók saját szemükkel láthatják, hogy néz ki egy paraszti porta, milyen volt a paraszti életmód.

Kacorlak környékén található dombos és erdős vidék kiváló kirándulási lehetőséget biztosít. Mivel csekély a közúti forgalom, ezért kerékpározásra kiválóan alkalmas.

Kerecseny

A Kacorlaktól kb. 17 km-re lévő Kerecseny község legismertebb nevezetessége a többhektáros állatpark, a Zalai Réti Tanya, ahol megtekinthetők és megsimogathatók Magyarország őshonos állatai, többek között a szürkemarhák, rackajuhok, pónilovak és mangalicák. 
Az állatpark bármikor, ingyenesen látogatható. A látogatás során lehetőség van lovaglásra, szamaragolásra, tojásszedésre és tyúketetésre, kecske illetve tehénfejtésre, kemencés sütésre, szalonnasütésre. Előzetes egyeztetés után lehetőség van póni lovaglásra, póni kocsikázásra és az állatok simogatására de ez a szolgáltatás már díjköteles.

Korpavár

Ha Kerecsenyről Nagykanizsa felé tartatok, álljatok meg a korpavári  (kb. 20 km) állatsimogató és teknősfarmnál, ahol nem kevesebb, mint 200 védett teknős éli életét.

 Ha több napotok van a környék felfedezésére…

Nagykanizsa

Zala megye déli részén, a Mura folyótól 13 km-nyire északkeletre, a Zalát és a Murát összekötő Principális-csatorna két oldalán épült. 

Fedezzétek fel Nagykanizsa történelmet sugalló utcáit, zöld tereit, parkjait és szobrait. Bár a kanizsai várat lerombolták, a helyi múzeumban és a Netta Pannonia Környezetvédelmi Kft. kiállítótermében (munkanapokon) megnézhetitek az egykori Kanizsa-várhoz és annak történetéhez tartozó eszközöket, ereklyéket.

A 61-es út mellett, Kaposvár irányába találjátok a Csónakázó tavat, mely kiváló lehetőséget biztosít horgászásra, kerékpározásra, túrázásra. Az erdei tornapálya a tó keleti partján található, egy ösvényt végigjárva 12 állomáson bárki kipróbálhatja ügyességét. A különböző gyakorlatok mindegyik állomáson egy-egy táblán kerülnek bemutatásra, tanácsokkal, életmódtanácsokkal, tippekkel, hogy hogyan lehetne minél egészségesebben, minél több mozgással élni.

Járjátok végig a Madárerdő tanösvényt, mely az erdő madarait ismerteti meg a látogatókkal, majd élvezzétek a csodás panorámát az újonnan felújított kilátóból, ami egykor egy olajfúró torony volt. 48 méteres magasságával az ország egyik legmagasabb kilátója.

Szállástipp

Csónakázó-tó partján csendes, nyugodt környezetben található Magnólia Vendégház vagy a Magyarszerdahelyen található Márfi Vendégház, mely a települést átszelő Kürtös-patak partján helyezkedik el. De remek szálláslehetőség a nagykanizsai Csónakázó tó közelében lévő Szőlőskert Fogadó is, mely gasztronómiai élvezeteket is nyújt!

Kaszó

Ha ellátogattok a szomszédos Somogy megyei Kaszó településre, amely Nagykanizsától kb. 30 km-re található, megnézhetitek annak vadasparkját, valamint bejárhatjátok a páratlan szépségű lombkorona tanösvényt, ami 10 méter magasan mutatja be a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát. A tájba illő tanösvénybe pihenőket, a látogatók izgalmát növelő függőhídelemet, valamint egy “láthatatlan lest” is beépítettek, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik. Sőt, akár még kis vasutazhattok is!

Útban Szlovénia felé….

Kistolmács

Ha szeretitek a kisvasutat, útközben még ejtsétek útba Kistolmács települést, ahol az ország leghosszabb kisvasúti hálózata található a maga 109 km hosszával (Kistolmács és Lenti között). Ennek mindössze a harmadán van személyszállítás. A Zala megyei erdők megismerésének legjobb módja, ha felültök erre a kisvasútra (menetrend szerint közlekedik). A hagyományos szerelvények mellett az Ábel nevű gőzmozdony vontatta nosztalgiavonattal is felfedezhetitek az érintetlen zalai táj szépségét.

A vadregényes erdőkben kanyargó kisvasút mellett számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt a környék: arborétum, erdészeti kiállítás várja a természet iránt érdeklődőket. Emellett Bázakerettyén és Budafapusztán a működő olajkutak és olajipari emlékek megtekintése biztosítanak jó néhány órás programot. De jó időben csobbanásra hív az erdővel ölelt bázakerettyei strand is!

Páka

A Kistolmácstól kb. 18 km-re lévő Páka településen részt vehettek egy bunker túrán.

A magyar Maginot-vonalnak nevezett erődrendszer majdnem 630 km-en húzódott az ország déli határvidékén, Szegedtől az Őrségig. Ennek egy, még épen maradt része található Páka közelében, amely hajdan a Nagykanizsa-Lenti vonalon a dél-zalai szénhidrogénmezők védelmére szolgált. Egy projekt keretében a bunker látogathatóvá vált, nem kis élményt kínálva a kalandvágyó vendégeknek. (zseblámpa szükséges)

Szállástipp

A Bázakerettyén található Bonne Chance Hotel egy több száz hektáros erdő szélén fekszik. Valódi kis rejtekhely a pihenésre vágyóknak, a zalai gasztronómia különlegességeivel.

 Szomszédolás Szlovéniában, irány a Muravidék

További kalandozások várnak Benneteket a szomszédos Szlovéniában is.

Ha csak egy napotok van…

A szomszédos Szlovéniába invitálunk, ahol szintén két Meseparkot (Dobronak/Dobrovnik és Moravske Toplice) látogathattok meg.

Lendva

Álljatok meg a magyar határtól nem messze található (kb. 10 km) Lendva településen. Mindenképpen érdemes megnézni a várat (a XVI. században a Bánffyak, később az Esterházyak tulajdona), ahol többféle kiállítás is van: régészeti, fegyverkiállítás, pénzverés, pillangók, a padláson modern szobrok stb.

Menjetek fel a Lendva-hegyen épült Vinarium – kilátótoronyhoz, ahonnan egyszerre láthatjátok be négy ország: Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területét. A kör alakú torony 53,50 méter magas. A földszinten a látogatók rendelkezésére étterem áll, továbbá ajándéktárgyak, információs pont, a torony melletti házikókban pedig a helyi gasztronómia és borok kínálata várja a látogatókat.

Térjetek be egy helyi cukrászdába, ahol megkóstolhatjátok Szlovénia százrétű rétesét, a gibanicát.

Bánuta:

Ez az icipici település 5 km-re található Lendvától. Itt működik a borászatból, fűszertermelésből és skót felföldi marhatenyészetből álló 120 éves gazdaság, a Cuk család biogazdasága.

Dobronak/Dobrovnik

Lendvától kb. 15 km-re, Dobronak községtől nem messze találjátok a Bakonaki-tavat, mely körül spirális energiavonallal rendelkező energiapark található. Egy séta során rálelhettek a Szent Vid kápolnára is és a Szent Vid forrásra is, ahonnan sok környékbeli viszi a gyógyító vizet. A tó mellett az örökmozgókat kalandpark várja, de akár a tavat is körbe tudjátok kerékpározni.

A településen található György-ház gazdag néprajzi gyűjteménnyel, míg, a PANNart Kézművességek Háza pedig hagyományos kézműves tárgyak kiállításával vár Benneteket.

A Nap és bolygók tanösvény egyedi Európában, a természetben ábrázolja a bolygók valós nagyságát és egymásközti távolságát.

A település az orchideáiról is ismert, itt működik Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 14 négyzetméteres üvegházban – amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek-, 160 féle orchideát termesztenek, számukra trópusi körülményeket biztosítva. Kialakítottak egy trópusi kertet, melyben megcsodálhatjátok a szebbnél szebb növényeket és vásárolni is tudtok.

 Ha több napotok van a környék bejárására….

Ampelográfiai kert

A Dobronaki hegy lankáin számos borospince, felettük pedig kisebb-nagyobb szőlőskertek találhatók. A szőlőskertek feletti tisztásokról csodálatos kilátás nyílik a Muravidék síksági részére. A szőlőhegyen mintegy 133.000 tőke hívogatja a látogatót a Felsőhegyre, a Borshegyre és a Paphegyre. A Paphegyen, a Szt. Orbán kápolnánál nő a világ legidősebb “modra kavčina” szőlőtőkéjének leszármazottja. A közeli, ampelográfiai kertben mintegy száz különböző szőlőfajta található.

Zsitkóc

A Dobronaktól kb. 3 km-re található Zsitkóc településen megnézhetitek a zsitkóci származású Deák Ferenc, a haza bölcse emlékére állított emlékszobát.

Barátság Park:

Zsitkóc és Bödeháza között, a szlovén-magyar határ mellett van a Barátság Park, ami alkalmas pihenésre és kikapcsolódásra.

Filóc/Filovci

A Dobronaktól kb. 5 km-re lévő település egykor nevezetes fazekas falu volt. Az első világháború előtt még 60 fazekas élt és dolgozott itt. Jellegzetessége a fekete kerámia volt. A régi falu majdnem elpusztult, a megmaradt régi házak kulturális műemlékek, melyekben múzeum működik.

Beltinci/Belatinc

Egy kis település érdekes látnivalókkal, Filóctól kb. 10 km-re találjátok. Megnézhetitek a  Bánffy-Zichy várkastélyt, melynek első írásos említése a 14. századból származik. Érdekessége, hogy földalatti részei egy alagúttal összeköttetésben vannak a Szent László templommal. Napjainkban rendezvényeket tartanak itt, illetve egy biciklimúzeum is működik benne. Terjedelmes, 14 hektáros szép park övezi különleges fafajokkal és számos egzotikus növénnyel.

Veržej

A veržeji Babič malom a Murán az egyetlen pannóniai úszómalom Szlovéniában, Beltincitől kb. 10 km-re, mely a szlovén örökség egyedülálló, felbecsülhetetlen értékű műemléke.

Moravske Toplice

Ha egy napotok van…

Dobronaktól kb. 10 km-re találjátok Moravske Toplice települést, mely gigantikus vízi élményparkjáról híres. Különlegessége egyedülálló fekete vize, mely 1175 méterből tör fel. A fürdő négy évszakos, a csúszdák nagy része épületen belül van, de a meleg termálvíznek köszönhetően a félig fedett medencékben is nagyszerűen érzi magát az ember télvíz idején is. Összesen 30 külső és belső medencéből áll a komplexum, számos medencében találtok különböző, változatos élményelemeket, jacuzzikat, buzgárokat, dögönyözőket, sodrófolyosót, vízeséseket, még egy speciális fejes ugró medence is van, ahol akár 3 méterről is próbára tehetitek bátorságotokat. Akik szeretik az adrenalit, azok a 22 méteres csúszdatoronyból csúszhatnak a medencékbe.

Ha több napotok van a környék felfedezésére….

 Szállástipp

A városban a szálláshelykínálat sokszínű: panziók, apartmanok, hotelek várják az idelátogatókat. De a fürdőtelepüléshez tartozó Pannon Vas, azaz Pannon Falu szállásai is hívogatók, melyek teljesen természetes anyagok felhasználásával, kézműves berendezéssel alakították ki.

Nagytótlak/Selo

Moravske Toplicétől kb. 10 km-re lévő Selo község mellett találjátok a román kori Szent Miklós körtemplomot. Érdemes egy kicsit megpihenni és nézelődni. A kápolnától visszafelé sétálva láthattok egy GIBANICA feliratot, kövessétek a nyilat, nem bánjátok meg.

Muraszombat/Murska Sobota

A fürdővárostól kb. 7 km-re Muraszombat vár Benneteket, mely egy csendes kisváros. Nevét a szombati napokon tartott heti vásárairól kapta.

Két főbb látnivalója van:

Szapáry-kastély: 16. században épült középkori kastély helyén épült reneszánsz Szapáry-kastély. A város eme kulturális központjában található a Mura-vidéket bemutató helytörténeti kiállítás.

Szent Miklós római katolikus plébániatemplom: a 11. századból származó épület, legrégebbi része a harangtorony.

Murasziget/Izakovci

Az érintetlen természet, a folyó vadsága tökéletes helyszín mind a sportolni, mind a pihenni vágyóknak Muraszombattól mindössze 12 km-re! Mindehhez a nyugalomhoz társulnak a Murán még épen maradt vízimalmok. A malom melletti területen több épület is található, itt egy kisebb állandó kiállítás van a helyi kézműves múltról, illetve van még egy turisztikai információs iroda és egy üzlet is, melyben a környékbeli kézművesipari termékeket lehet vásárolni, a legérdekesebb persze a malomban őrölt liszt. A malom ugyanis a mai napig működik eredeti funkcióját betöltve..